‘Start-up levert geen banen op, mkb’er wel’

De Best en Partners Financieel

Groei werk

Regionale ontwikkelingsmaatschappijen verleggen hun investeringsbeleid. Onder druk van provinciebesturen gaan ze meer investeren in mkb – bedrijven die willen groeien, dan in startups. leveren namelijk meer banen op.

Dat meldt FD op basis van een rondgang langs de vijf grootste regionale ontwikkelingsmaatschappijen (ROM’s), die samen honderden miljoenen publiek geld beheren en een investeringsportefeuille hebben van ruim 400 bedrijven.

Provinciebesturen, die aandeelhouder zijn in de ontwikkelingsmaatschappijen, oefenen steeds meer druk uit op de ROM’s om hun geld en energie te steken in zogenaamde scale-ups: bedrijven die (in potentie) hard groeien. Startende bedrijven maken vaak hun beloftes niet waar, dus wordt daar sneller afscheid van genomen. Mkb – bedrijven daarentegen zijn de echte banenmotoren, is het idee, daarom zijn de provinciebestuurders er meer van gediend als hun geld daarin gestoken wordt.

Groter belang

Provincies proberen daarnaast een grotere rol te verwerven in de regionale ontwikkelingsmaatschappijen om meer invloed uit te oefenen op het investeringsbeleid. De drie noordelijke provincies zijn ermee bezig; in Limburg wordt het belang al vergroot naar 50 procent. Naast provincies zijn ook – variërend – het ministerie van Economische Zaken, gemeenten en universiteiten aandeelhouder in de ROM’s.

Bron: RTL Z, RTL Nieuws

Meer informatie en vragen
Voor aanvullende informatie of vragen kunt u contact opnemen met Irma van Leeuwen, Marketeer bij De Best & Partners Gerechtsdeurwaarders en Incasso, kantoren Hoofddorp en Haarlem via i.van.leeuwen@debestenpartners.nl