Telecombedrijven lopen tientallen miljoenen euro’s mis

De Best en Partners Financieel

Tekst De Best TelecombedrijvenWanbetalers van mobiele telefoonabonnementen worden noodgedwongen al maanden met rust gelaten door incassobureau’s. Het gaat om abonnementen met een zogenaamde gratis telefoon.

 

Uiteindelijk betaal je dan voor je telefoon via dat abonnement. De Hoge Raad verbond daar een consequentie aan, zegt Erik van Loon van Asselbergs en Klinkhamer advocaten. “De hoge raad heeft een vraag voorgelegd gekregen hoe ze die abonnementen moeten classificeren en zij hebben daarop geantwoord dat het koop op afbetaling is. Oftewel: consumentenkrediet. De Hoge Raad zei: iedereen weet dat je een abonnement koopt met een telefoon en dat je voor beide betaalt, maar tot op heden was niet inzichtelijk welk gedeelte van dat abonnement nu voor je telefoon was bestemd. Daarover heeft de Hoge Raad nu gezegd: omdat het niet inzichtelijk is, is zo’n overeenkomst vernietigbaar.”

Deurwaarder
Die uitspraak heeft tot paniek bij de telecombedrijven geleid. Incassobureau’s laten wanbetalers met rust en gerechtsdeurwaarders leggen geen beslag meer op bezittingen, zegt voorzitter Wilbert van der Donk van deurwaardersvereniging KBVG: “Sinds de uitspraak van de Hoge Raad vanaf midden vorig jaar gaat er geen enkele zaak meer naar de rechter. Telecomaanbieders zijn door de uitspraak van de Hoge Raad niet zeker of hun vordering wel slaagt. Als het niet bij de kantonrechter komt, komt het ook niet tot een vonnis en komen de zaken ook niet voor de ten uitvoerlegging bij de kantonrechter terecht.”

Wanbetalers
Wanbetalers ontspringen hierdoor de dans en uiteindelijk draaien de betalende klanten hiervoor op, zegt Van der Donk. “Het gaat om veel geld, zo’n tienduizenden zaken die  we voorheen aan de kantonrechter voorlegden.”

Bronnen bij de telecom- en incassosector houden er rekening mee dat ze tientallen miljoenen euro’s moeten afschrijven. De rechter moet zeggen hoe het verder moet, zegt Van der Donk. Alle telecombedrijven hebben BNR laten weten dat ze inmiddels zijn gestopt met het aanbieden van gratis telefoons.

 

Bron: BNR

Meer informatie en vragen
Voor aanvullende informatie of vragen kunt u contact opnemen met Irma van Leeuwen, Marketeer bij De Best & Partners Gerechtsdeurwaarders en Incasso, kantoren Hoofddorp en Haarlem via i.van.leeuwen@debestenpartners.nl